فرش های ایرانی در تمام دنیا زبانزد هستند اما قیمت بالای آنها باعث شده تا رقیب های تازه ای در بازار پیدا کنند. مدت زیادی نیست که پای فرش های تزئینی و کفپوش های مدرن به خانه ها باز شده است. فرش هایی که شکل ظاهری قابل قبولی دارند اما ممکن است پس از خرید و استفاده از آنها پشیمان شویم.
نکات مهم و کلیدی در خرید فرش ماشینی :
قبلا فرش های ماشینی روی کف پوش های مثل سرامیک سر می خوردند ولی امروزه دور تا دور آنها چرم دوخته می شود و این چرم حکم ترمز فرش را دارد و مانع سر خوردن آن می شود، بنابراین هنگام خرید به این ویژگی توجه کنید.

در ایران برای بافت فرش های ماشینی از آکرولیک استفاده می شود که هم پرز می دهد و هم گاهی حساسیت ولی در کشورهای دیگر از BCF استفاده می کنند که هم ارزان است و هم کمتر احتمال حساسیت در اثر تماس با آن وجود دارد بنابراین اگر دچار حساسیت یا مستعد آن هستید، سراغ فرش ماشینی نروید.
فرش های ماشینی موجود در بازار اکثرا ۵۰۰، ۷۰۰، ۹۰۰، ۱۰۰۰ و ۱۱۰۰ شانه و با تراکم های ۱۰۰۰، ۱۲۰۰، ۱۴۰۰، ۱۷۰۰، ۲۰۰۰، ۲۲۵۰، ۲۷۵۰ هستند؛ اگر به زیبایی فرش اهمیت می دهید باید فرشی که شانه و تراکم بیشتری دارد انتخاب کنید ولی اگر می خواهید دوام بیشتری داشته باشد، برخی فرش های ۵۰۰ شانه با تراکم ۱۲۰۰ یا ۱۰۰۰ مناسب تر هستند. علت دوام کمتر فرش های ۷۰۰ شانه این است که نخ آنها لطیف و کمی نازک تر هستند. البته این کاهش ضخامت خیلی زیاد نیست.

به فرش های ۷۰۰ شانه به بالا دستباف گونه هم گفته می شود و اگر پشت آنها را نگاه کنید، بسیار شبیه فرش دستباف است.
نکات مهم و کلیدی در خرید فرش دست بافت :
این عیب ناشی از شلوغ بودن نقشه، اصالت نداشتن طرح و رنگ، خلوت بودن نقشه، تناسب نداشتن نقش مایه با رج شمار، تناسب نداشتن سطوح با هم، پخش نشدن صحیح رنگ ها، استفاده نکردن از تضادهای رنگی مختلف و رعایت نکردن سلیقه مشتریان حاصل می شود.

این موضوع ناشی از تاب داشتن پود ضخیم، سفت کشیدن پود ضخیم یا نازک بافتن گره ها، سفت و شل بودن تارها، فاصله دار بودن تارها، پخش نامنظم چله ها موقع پایین کشی، رعایت نکردن اندازه ها، منظم نبافتن و پخش نشدن چله ها بر سر دار به وجود می آید.

رگه دار بودن فرش دستباف ناشی از نامنظم کوبیدن پودها، مواد اولیه متفاوت، دو دست شدن بافت و تابش نور مستقیم آفتاب به بخشی از فرش بافته شده به وجود می آید.
به موضوع بدلیل بالازدگی فرش، پایین زدگی، واریز نشدن یکنواخت و سره دارشدن است.
دورنگی فرش دستباف بدلیل دوبار رنگ شدن خامه فرش، متفاوت بودن پشم از نظر جنس، استفاده از پشم نامرغوب، زیاد ماندن فرش روی دار، خوب رنگ نکردن پشم به طوری که مغز آن رنگ نشود، استفاده از رنگ های نامرغوب هنگام رنگرزی و خشک کردن پشم بدون زیر و رو کردن آن در زیر آفتاب ایجاد می شود.
این موضوع ناشی از یکسان نبودن فاصله نخ های چله روی کجو، شل بودن نخ های چله، یکسان نبودن فاصله نخ های چله بر سر دار و زیر دار، پر تاب بودن پود ضخیم و بیشتر یا کمتر از حد معمول کشیده شدن پود ضخیم می باشد.

برای خرید یک فرش بهتر است قبل از توجه به ظاهر و زیبایی، بیشتر به جنس و دوام آن توجه کنید. برای پیداکردن بهترین فرش با بودجه شما، چندین عامل را درنظر داشته باشید. یک فرش کامل فقط باید دارای ترکیب درست در تراکم، گره و الیاف باشد.
تراکم به نزدیکی گره ها گفته می شود. هرچه پرز (خواب) و شانه ها پرتراکم تر باشد فرش شما دوام بیشتری خواهد داشت. گره ها به چرخش الیاف به دور خود گفته می شود. هرچه چرخش های الیاف محکم تر باشد به دوام فرش افزوده می شود.

نویسنده : محمد علی زارع