علائم سکته قلبی در زنان کدام اند؟
یکی از شایع ترین بیماری های قلبی عروقی در زنان و مردان؛ سکته قلبی (heart attack) است. احتمال زنده ماندن زنان در اولین سکته قلبی کمتر از مردان است. این اتفاق امکان دارد به این دلیل باشد که علائم سکته قلبی در زنان و مردان متفاوت از یکدیگر است.
ما در این مقاله قصد داریم درباره علائم سکته قلبی در زنان، عوامل خطر برای سکته قلبی در زنان و روش های پیشگیری و درمان آن صحبت کنیم.
علائم حمله قلبی در زنان چیست؟
تصور بسیاری از افراد این است که حملات قلبی به طور ناگهانی اتفاق می افتند. در حالی که طبق تحقیقات انجام شده دیده شده است که علائم در زنان حتی چند هفته قبل از حمله قلبی نیز رخ داده است.
در سال ۲۰۰۳ میلادی ۵۱۵ زن را که دچار حمله قلبی شده اند مورد مطالعه قرار گرفتند و نتیجه مطالعات این بود که؛ ۸۰ درصد از این زنان حداقل ۴ هفته قبل از سکته قلبی خود حداقل یکی از علائم سکته قلبی را تجربه کرده اند.
علائم امکان دارد مداوم باشد یا گاهی از بین برود و مجدد بروز کند، همچنین اختلال خواب را نیز به همراه داشته باشد.
زنان صرف نظر از اینکه علائم خفیف سکته قلبی را تجربه کرده اند یا علائم شدید این بیماری را؛ می بایست سریعا به یک مرکز اورژانس مراجعه کنند.
از جمله علائم سکته قلبی در زنان عبارتند از:
احساس درد یا ناراحتی در قفسه سینه
یکی از اصلی ترین علامت سکته قلبی در زنان و مردان؛ درد یا ناراحتی در قفسه سینه است.
ممکن است احساس ناراحتی در قفسه سینه به صورت تنگی، فشار یا دردناک بودن ناحیه تجربه شود.
البته احتمال دارد که زنان بدون هیچ گونه ناراحتی در ناحیه قفسه سینه؛ سکته قلبی را تجربه کنند.
تقریبا ۲۹.۷% از زنانی که در سال ۲۰۰۳ مورد مطالعه قرار گرفتند ناراحتی قفسه سینه را در هفته های قبل از سکته قلبی تجربه کردند. همچنین ۵۷% در هنگام حمله قلبی آن را تجربه کردند.
خستگی زیاد بدون هیچ دلیل خاصی
احساس خستگی غیرمعمول اصولا در هفته های منتهی به سکته قلبی گزارش می شوند. خستگی مفرط نیز دقیقا قبل از وقوع سکته قلبی تجربه می شود. به طوری که فرد حتی در انجام فعالیت های بسیار ساده نیز احساس خستگی می کند.
احساس ضعف
یکی دیگر از علائم سکته قلبی در زنان؛ احساس ضعف یا لرزش است. البته احساس ضعف یا لرزش ممکن همراه با احساس سبکی سر، سرگیجه، غش کردن و اضطراب باشد.
تنگی نفس
تنگی قفس و یا تنفس سنگین به خصوص اگر همراه با درد قفسه سینه و خستگی باشد؛ به احتمال زیاد می تواند نشان از مشکلات قلبی باشد. برخی از زنان امکان دارد در هنگام خوابیدن دچار تنگی نفس شوند، اما در حالی که ایستاده اند یا نشسته اند احساس تنگی نفس کمتری داشته باشند.
احساس تنگی نفس به عنوان یکی از علائم حمله قلبی بیشتر در سالمندان دیده می شود اما ممکن است جوانانی که مشکلات تنفسی دارند نیز آن را تجربه کنند.
تعریق زیاد بدون دلیل خاصی
تعریق شدید و غیرطبیعی یکی دیگر از علائم سکته قلبی در زنان است. البته احساس سرما و گرفتگی نیز می توانند نشانه ای از این بیماری باشند.
درد در بالای بدن
درد در نیم تنه بالایی مانند گردن، فک، دست و بازو نیز می تواند نشان از سکته قلبی باشد.
اختلالات خواب
تقریبا یک دوم از زنان در مطالعه سال ۲۰۰۳ اختلالات خواب را در هفته های قبل از سکته قلبی تجربه کرده اند. اختلالات خواب ناشی از حملات قلبی عبارتند از:
- مشکل خوابیدن
- بیداری غیرمعمول در طول شب
- احساس خستگی با وجود خواب کافی
مشکلات گوارشی
برخی از زنان قبل از سکته قلبی احساس معده درد یا فشار در معده را تجربه می کنند. سایر مشکلات گوارشی مرتبط با سکته قلبی عبارتند از:
- سوء هاضمه
- حالت تهوع
- استفراغ
سکته قلبی بعد از یائسگی
احتمال ابتلا به سکته قلبی پس از یائسگی به دلیل کاهش استروژن بسیار بالا است.
علائم سکته قلبی بعد از یائسگی عبارتند از:
- احساس درد یا ناراحتی در بازوها، کمر، گردن، فک یا معده؛
- ضربان قلب نامنظم؛
- درد شدید در قفسه سینه؛
- تعریق بدون دلیل خاصی؛
عوامل خطر سکته قلبی در زنان
عوامل خطر حمله قلبی در بانوان عبارتند از:
- سن: زنان بالای۵۰ سال بیشتر در معرض خطر سکته قلبی هستند.
- ارث و ژنتیک؛
- ابتلا به بیماری هایی مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا خطر سکته قلبی را در زنان و مردان افزایش می دهد.
- افرادی که بیماری هایی مانند دیابت، اضافه وزن و اختلالات خود ایمنی مبتلا هستند در معرض ابتلا به حملات قلبی هستند.
- انتخاب سبک زندگی ناسالم: استعمال دخانیات، داروهای محرک مانند کوکائین یا آمفاتمین، تحرک کم و استرس زیاد؛ خطر سکته قلبی را افزایش می دهند.
سن حمله قلبی در زنان
متاسفانه امروزه بیش از گذشته جوانان و حتی نوجوانان دچار حملات قلبی می شوند. اما در این بین زنان بالای ۵۰ سال به خصوص زنانی که سیگار مصرف می کنند بیشتر دچار حملات قلبی می شوند.
روش های پیشگیری از حمله قلبی در زنان
از جمله روش های پیشگیری از سکته قلبی در زنان و مردان عبارتند از:
- در مورد خطرات و ریسک های سکته قلبی در خودتان یک مشاوره پزشکی از پزشک متخصص قلب و عروق دریافت کنید.
- مصرف دخانیات را کنار بگذارید.
- فعالیت بدنی را جزء برنامه روزانه خود قرار دهید. آیا می دانستید تنها با نیم ساعت راه رفتن در روز می توانید خطر ابتلا به سکته قلبی را کاهش دهید؟!
- غذاهای کم چرب، کم نمک، سبزیجات و میوه جات را در رژیم روزانه خود قرار دهید.
کلام آخر
ما در این مقاله به علائم سکته قلبی در زنان، عوامل خطر و روش های جلوگیری از سکته قلبی در زنان پرداختیم. چنانچه سابقه بیماری های قلبی دارید یا علائم سکته قلبی را تجربه کرده اید؛ می توانید از پزشکان متخصص قلب و عروق دکتر با من همین حالا مشاوره پزشکی آنلاین دریافت کنید و در صورت نیاز مراجعه حضوری به مطب متخصص قلب و عروق داشته باشید.