انواع لکه های پوستی و ۳ روش پیشگیری و درمان
برخی از بیماری ها، التهابات، جراحات و … باعث تغییر رنگ پوست و ایجاد عارضه پوستی می شود. دلیل ایجاد انواع لکه های پوستی متفاوت است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
لکه پوست اصولا در قسمت هایی از پوست که تولید ملانین (ماده ای که باعث تشکیل رنگ پوست می شود) متفاوت باشد، ایجاد می شود. در ادامه با دکتر با من همراه باشید تا با انواع آنها، دلیل ایجاد لکه پوست و درمان لکه پوست به روش خانگی و پزشکی آشنا کنیم.
انواع لکه های پوستی
انواع لکه های پوستی عبارتند از:
- کک و مک؛
- لکه جای جوش؛
- لکه های حاملگی؛
- خال های قهوه ای؛
- لکه پوست ناشی از سوء تغذیه و کمبود ویتامین؛
- لکه پوستی ناشی از بالا رفتن سن؛
- لکه پوستی مادرزادی؛
- لکه پوستی ناشی از بیماری؛
- لکه های ناشی از زخم یا التهابات پوست؛
لکه های پوستی چطور به وجود می آید؟
از جمله دلایل پوست لکه دار عبارتند از:
- رادیوتراپی؛
- آفتاب سوختگی؛
- کاندیدیازیس؛ این عارضه اصولا در محل هایی از پوست که دچار چین خوردگی هستند مانند زیربغل، زیر سینه، کشاله ران، بین انگشتان دست و پا دیده می شود. کاندیدیازیس باعث خارش، سوزش و لک های پوستی قرمز همراه با سوزش می شود.
- بیماری پوستی روزاسه؛ این بیماری پوستی اصولا به صورت دوره ای تشدید پیدا می کند و سپس بهبود پیدا می کند. این بیماری در اثر استفاده از غذاهای تند، نوشیدنی های الکل دار، تماس با نور آفتاب، استرس و باکتری دستگاه گوارش ممکن است عود پیدا کند. از جمله علائم روزاسه عبارتند از: قرمزی پوست صورت، گرگرفتگی صورت، برجستگی های بزرگ و قرمز رنگ پوست و خشکی پوست.
- سوختگی؛
- تینه آ ورسیکالر؛ در این حالت لکه های سفید، قهوه ای، برنزه، صورتی یا قرمز روی پوست تشکیل می شود. علائم تینه آ ورسیکالر ممکن است در فصول سرد سال از بین بروند و مجدد در فصول گرم سال نمود پیدا کنند.
- درماتیت تماسی؛ این نوع لک های پوستی پس از تماس مداوم با مواد حساسیت زا ایجاد می شود.
- خال های همانژیومی؛ به این خال ها؛ خال توت فرنگی هم گفته می شود. در این حالت لکه های قرمز یا بنفش رنگ در صورت، پوست سر، کمر و قفسه سینه به وجود می آید. خال همانژیومی اصولا در نوزادان دیده می شود که با بزرگ تر شدن نوازد به مرور از بین می رود.
- بیماری پوستی اگزما؛ که به رنگ سفید یا زرد هستند که دچار پوسته ریزی نیز می شوند.
- خونریزی پوستی؛
- لک و پیس؛
- زخم استاز؛ زخم استاز اصولا در بخش ها یی از بدن که خونرسانی ضعیفی دارند مانند ساق و کف پاها دیده می شود.
- کارسینوم سلول قاعده ای؛ این لک های پوستی به صورت نواحی برجسته، سخت وکمرنگی هستند که شباهت بسیاری به اسکار دارند.
- کراتوز نوری؛ لکه پوستی ناشی از این عارضه اصولا صورتی رنگ است، اما در رنگ های قهوه ای، خاکستری و برنزه نیز دیده می شود.
- کارسینوم سلول سنگفرشی؛ این لکه های پوستی اصولا در بخش هایی از پوست که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند به وجود می آیند. این ضایعات پوستی به آسانی دچار خونریزی می شوند و بسیار سخت بهبود پیدا می کنند و یا پس از بهبودی مجددا عود پیدا می کنند.
- ملانوم؛ در واقع خطرناک ترین سرطان پوست است که اصولا در افراد با پوست روشن دیده می شود.
- ملاسما؛ یکی از شایع ترین بیماری های پوستی که است که باعث ایجاد لکه پوستی تیره در صورت و گاها گردن، بازو و قفسه سینه می شود. در واقع علت عارضه های پوستی بارداری همین بیماری است.
- ضایعات آبی مغولی؛ یک بیماری پوستی بی خطر است که اصولا در نوزادان دیده می شود. در این حالت لک های پوستی بزرگ و مسطح خاکستری یا آبی در ناحیه پشت و باسن دیده می شود. این لک های پوستی در دوران بلوغ محو می شوند.
لکه های پوستی ناشی از کمبود ویتامین
پوست لکه دار در اثر کمبود برخی از ویتامین ها نیز می تواند ایجاد شود. در اثر کمبود ویتامین B12، ویتامین A، ویتامین C و اسید فولیک امکان ایجاد لک صورت و بدن بسیار زیاد است.
انواع لکه های پوستی خطرناک
در صورتی که پوست شما علائم و نشانه های زیر را دارد باید هر چه سریعتر به یک متخصص پوست حاذق برای بررسی بیشتر مراجعه کنید.
- در صورت ایجاد لکه ها یا خال جدید به صورت ناگهانی؛
- در صورتی که لکه های شما در حال رشد هستند.
- در صورت که لکه های پوستی شما دچار تغییر شده اند.
- در صورت لکه پوست به همراه خارش یا خونریزی است و بهبود پیدا نمی کند.
- در صورت ایجاد زائده های گوشتی در پوست؛
انواع لکه های قرمز پوستی
انواع لکه های قرمز روی پوست عبارتند از:
- خال قرمز (آنژیوم)؛
- پتشیا؛
- کراتوز پیلاریس؛
- واسکولیت لکوسیتوکلاستیک؛
- تب روماتیسمی؛
- جوش؛
- لیکن پلانوس؛
- پسوریازیس؛
- خارش شناگران؛
- لکه های قرمز ژنتیکی؛
- اگزما؛
- واکنش آلرژیک؛
- درماتوفیبروما؛
- لکه های قرمز ناشی از نیش حشرات؛
- لکه های قرمز ناشی از گرما و تعریق؛
- کهیر؛
- پیتریازیس روزه آ؛
- اینترتریگو؛
لکه های پوستی روی دست به چه دلیل است؟
اصولا لکه های پوستی روی دست به رنگ قهوه ای هستند و مهم ترین دلایل ایجاد آنها آفتاب سوختگی، قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش، بالا رفتن سن و ژنتیک است. البته عوامل دیگری نیز می تواند باعث ایجاد لکه های قهوه ای روی دست شود که عبارتند از: بارداری، استرس، کمبود برخی ویتامین ها و مشکلات کبدی.
لکه های پوستی کبدی
به لکه های کبدی؛ لکه های پیری و کک و مک های خورشیدی هم گفته می شود که ایجاد این لکه ها هیچ ربطی به کبد و کارکرد آن ندارد.
لکه های پوستی کبدی ضایعاتی صاف به رنگ قهوه ای یا مشکی هستند که در اندازه های مختلف در قسمت هایی از بدن که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند مانند صورت، دست ها، ساعد، بازو و شانه دیده می شوند. لکه های کبدی اصولا در افراد بالای ۵۰ سال و سفید پوستان دیده می شود.
لکه پوستی کبدی در اثر تابش مستقیم نور آفتاب، بارداری یا بالا رفتن سن ایجاد می شود و برخلاف ظاهر آزاردهنده ای که دارند جزء مشکلات پوستی خطرناک قرار نمی گیرند. با این حال روش های پیشگیری از لکه های پیری قرار نگرفتن در معرض نور خورشید و استفاده از ضد آفتاب ها است.
لکه های پوستی قارچی
این نوع از لک ها که گاها شبیه اگزمای آفتابی یا آلبا است و بیشتر در اندام فوقانی مانند تنه و گردن دیده می شود. لکه های قارچی پوست ممکن است در هر سنی و در هر جنسیتی بروز پیدا کند. رنگ لکه های قارچی پوستی اصولا قهوه ای کم رنگ تا پر رنگ است و در اندازه های مختلف ظاهر می شود.
لکه های بارداری
از جمله دلایل اصلی ایجاد لک صورت در بارداری؛ ملاسما می باشد که اصولا در خانم های باردار ۲۰ تا ۴۰ سال دیده می شود. لکه های بارداری اصولا در ناحیه گونه ها، پیشانی و لب بالا ایجاد می شود.
ملاسما که به آن ماسک بارداری نیز گفته می شود یکی از شایع ترین بیماری های پوستی است که در اثر تغییرات هورمونی در دوران بارداری به وجود می آید.
لک های حاملگی اصولا موقتی هستند و پس از زایمان از بین می روند اما برخی از آنها باقی می مانند که نیاز به درمان توسط پزشک متخصص پوست دارد.
لکه های دور گردن بر اثر بارداری
ملانوسیت ها مسئولیت تولید رنگدانه های پوست را بر عهده دارند که هورمون های محرک ملانوسیت در سه ماهه دوم و سوم بارداری افزایش پیدا می کنند. در واقع دلیل لکه های دور گردن در دوران بارداری نیز به دلیل تحریک شدن ملانوسیت های پوست نواحی گردن است.
پیشگیری از به وجود آمدن لکه های پوستی
از جمله روش های پیشگیری از این عارضه عبارتند از:
- برای پیشگیری از پوست لکه دار بهترین راه حل این است بین ساعات ۱۰ تا ۱۵ در معرض نور خورشید نباشیم.
- بهترین راهکار برای کاهش تماس با اشعه خورشید استفاده از کرم ضد آفتاب و کلاه لبه دار است.
- یکی دیگر از راه های جلوگیری از لکه پوست اجتناب از استفاده صابون های اسکراب و وسایل ساینده روی پوست صورت می باشد.
درمان لکه های پوستی
درمان پوست لکه دار با توجه به علت تشخیص آن می تواند متفاوت باشد. در واقع پزشک متخصص پوست پس از مشخص کردن علت ایجاد لک در صورت و بدن بهترین روش درمان این مشکل پوستی را از بین روش های زیر انتخاب می کند:
لیزر درمانی
در این روش پزشک معالج برای درمان لک های پوستی از دستگاه های تولید کننده پرتوهای انرژی و لیزرهای متغیر Q استفاده می کند.
کرم های موضعی
از جمله کرم های موضعی یا پمادهای درمان لک صورت و بدن که ممکن است پزشک معالج تجویز کند کرم موضعی هیدروکینون یا رتینول است که کمک شایانی به درمان آن می کند.
پیلینگ شیمیایی
در این روش پزشک معالج از یک اسید برای سوزاندان لایه خارجی و تیره پوست استفاده می کند. پس از پیلینگ پوست، پوست جدید در آن محل تشکیل می شود و شاهد درمان لک های پوستی خواهید بود.
البته پس از این روش درمانی استفاه از ضد آفتاب و محافظت پوست در برابر آفتاب به شدت توصیه می شود.
درمابریشن
در این روش پزشک معالج از سنباده کشی برای حذف پوست مرده و بخش های تیره پوست استفاه می کند. البته لازم است این نکته را خاطر نشان کنیم که پس از درمابریشن؛ قرمزی و تشکیل زخم طبیعی است و پس از مدتی از بین خواهد رفت.
سرما درمانی
در این روش پزشک متخصص پوست و مو از نیتروژن مایع یا سایر عامل های انجمادی به منظور تخریب رنگدانه های اضافی استفاده می کند. از سرمادرمانی اصولا برای از درمان لکه های پیری استفاده می شود.
درمان خانگی بعضی از لکه های پوست بدن و صورت
از جمله روش های خانگی برای درمان لک های پوست بدن و صورت عبارتند از:
آب گوجه فرنگی برای از بین بردن لکه های پوستی
به دلیل اینکه گوجه فرنگی سرشاز از ویتامین سی و آنتی اکسیدان است، باعث بسته شدن منافذ پوستی می شود. همچنین مقدار بالای لیکوپن موجود در آب گوجه فرنگی باعث روشن شدن لکه های تیره پوست می شود.
برای استفاده از آب گوجه فرنگی برای از بین بردن لک صورت؛ پوستتان را به مدت چند دقیقه با آب گوجه فرنگی ماساژ دهید. پس از گذشت ۱۵ دقیقه پوستتان را بشویید. در صورتی که این کار را به مدت ۱۵ روز تکرار کنید، قطعا نتیجه شگفت آوری را خواهید دید.
ژل آلوئه ورا برای درمان لک پوستی
یکی دیگر از بهترین روش های خانگی درمان لک پوست استفاده از ژل آلوئه ورا است. به دلیل اینکه آلوئه ورا حاوی پلی ساکارید است، باعث تشکیل سلول های جدید در پوست و بهبود لک و جای زخم ها می شود.
ژل آلوئه ورا را روی پوست خود بزنید و پس از خشک شدن، پوستتان را بشویید. در صورتی که به مدت یک ماه این کار را تکرار کنید، متوجه تغییرات رنگ پوست خواهید شد.
سفیده تخم مرغ برای درمان لک های پوستی
سفیده تخم مرغ باعث رفع تیرگی ها و لکه های پوستی می شود. برای استفاده از سفیده تخم مرغ به منظور درمان لک پوست؛ این ماده را روی پوست خود بزنید و پس از خشک شدن کامل، پوستتان را آب سرد بشویید.
در صورتی که از این ماده به مدت یک ماه (دو بار در هفته) استفاده کنید تاثیرات شگفت انگیز آن را بر بهبود پوست صورتتان خواهید دید.
کلام آخر
ما در این مقاله به بررسی انواع لکه های پوستی و روش درمان آن پرداختیم. خوشبختانه اکثر لک های پوستی خطرناک نیستد و با درمان های ساده و گذشت زمان بهبود پیدا می کنند، اما برخی از آنها خطرناک هستند و نیاز به مراقبت های ویژه و درمان پزشکی دارند.
از آنجا که یکی از نشانه های سرطان پوست می تواند لک های صورت و بدن باشد؛ بنابراین در صورت مشاهده این عارضه به یک متخصص پوست مراجعه کنید و از خطرناک نبودن آنها اطمینان حاصل کنید.
البته برای دریافت مشاوره از پزشک متخصص پوست و مو و رهایی از استرس خطرناک بودن یا نبودن لک های پوستی نیازی به مراجعه حضوری به مطب پزشک ندارید! بلکه همین الان می توانید به صورت آنلاین از طریق دکتر با من؛ با بهترین متخصصین پوست و مو مشاوره آنلاین پزشکی یا مشاوره تلفنی داشته باشید.